LKMA logoLKMA
Kronika ir galerija
Specializuotas seminaras Tauta, išbandymai, dorovė: tarp komunizmo ir demokratijos
Paskelbta: 2012-02-15 10:37:15

 2012 m. vasario 23 d., 17:30 val. LKMA auloje (Pilies g. 8, Vilnius) vyks specializuotas seminaras

Tauta, išbandymai, dorovė: tarp komunizmo ir demokratijos

Turime asociatyviųjų pareigų, nes esame vertinančios būtybės – ir ne tik ta prasme, kad žmonės kai kuriuos dalykus laiko vertingais, o kai kuriuos – ne, pavyzdžiui, kad vienas vertina alų, o kitas muziką. Mes būtume skirtingos būtybės, arba bent mūsų gyvenimas radikaliai pasikeistų, jei nevertintume vaikų, draugų, gimtosios šalies, jei santykiai su jais neturėtų vaidmens mūsų gyvenime, jei mintis, jog tai yra mano žmona ar draugas, nebūtų paskata vienaip ar kitaip elgtis, jei mes būtume abejingi šitokiems ryšiams ir santykiams. Pamėgink įsivaizduoti, kaip pasikeistų tavo gyvenimas, jei ne tik nebevertintum ir nebepuoselėtum to, kas dabar tau svarbu, bet kad ir nieko nebevertintum, jokiems žmonėms ir jokiems projektams nebeteiktum pirmenybės, viską ir visus lygiai traktuotum? Ką tada veiktum rytą atsikėlęs?

 

Pranešėjai:

Hum. m. dr. Kęstutis K. Girnius -  žymaus Lietuvos filosofo Juozo Girniaus (1915–1994) sūnus. Gimęs Vokietijoje, Kęstutis Girnius baigė studijas JAV,  Harvardo universitete, o 1977 m. Čikagos universitete apgynė filosofijos mokslų disertaciją apie etikos logines problemas. 1979 m. pradėjo dirbti „Laisvės radijuje“, o 1984–2003 m. „Laisvosios Europos radijuje“ – iš pradžių Miunchene korespondentu, vėliau Prahoje – „Laisvosios Europos radijo“ lietuvių redakcijos ir centrinių žinių tarnybų direktorius, apžvalgininkas. Pirmasis užsienyje išleido analitinį darbą apie rezistenciją Lietuvoje „Partizanų kovos Lietuvoje“. Nuo 2007 m. Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, docentas. Lietuvių katalikų mokslo akademijos akademikas.

Kęstutis Girnius paskelbė straipsnių filosofijos, istorijos, Lietuvos ir užsienio lietuvių gyvenimo klausimais leidiniuose „Journal of Baltic Studies“, „Lituanus“, „Aidai“, „Metmenys“, „Draugas“, „Į laisvę“, „Ateitis“, „Lietuvių katalikų mokslo akademijos suvažiavimo darbai“. Rengia komentarus ir apžvalgas užsienio ir Lietuvos politikos klausimais – Lietuvos radijui bei savaitraščiui „Veidas”. Yra žurnalo „Genocidas ir rezistencija“ redakcijos narys, žurnalo „Naujasis židinys-Aidai“ remėjas.
 

Hum. m. dr. Paulius Vaidotas Subačius - Vilniaus universiteto A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro profesorius. Gimė 1968 m. gegužės 4 d. Vilniuje 1986-1991 m. studijavo Vilniaus universitete lietuvių kalbą ir literatūrą. 1996 m. apgynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją apie modernios lietuvių tapatybės formavimosi ir XIX a. literatūros sąsajas „Tautinio išsivadavimo kultūra". Nuo 1992 m. dėsto Vilniaus universitete. Šiuo metu - A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro profesorius. Daugiau kaip dešimties filologinės ir istorinės tematikos knygų autorius arba redaktorius. Pa-skelbęs daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių ir šaltinių publikacijų, beveik 300 recenzijų, apžvalgų ir komentarų. 2007 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai" medaliu.

Moderatorius - hum. m. dr. Nerijus Šepetys

 

Komentuokite


aukštyn